ÖVER GULA RAPSFÄLT OCH KULLAR

Allt är grönt, himmeln blå och rapsfälten är gula – Som någon sommarlovssång från lågstadiet. ”Ett grässtrå är fyllt med hallon som är röda, jordgubbssaft i glaset till kex som är spröda. Nu stiger sommarsolen mot himmelen den blå, och fåglarna de sjunger så vackert just som så.”

På Kristi Himmelfärdsdag kokade vi en kanna kaffe, packade ner badkläder och riktade bilen mot vårt vackra Skåneland. Hela familjen. Det var dags för den årliga Österlensrundan (och det kommer bli fler i sommar om jag känner oss rätt).

Längs E22:an, förbi Brösarp, röda stugor, ännu flera rapsfält och Tomelilla. Förbi Ystad och hela vägen till Abbekås. Första destinationen var Hörte Brygga. På deras meny hittar du det bästa ur den skånska myllans tydliga årstider – Rått, mjölksyrat, saltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt och cirkulärt. Fina råvaror och öl från Höganäs Bryggeri. Att man sitter precis vid vattnet förhöjer bara mysfaktorn.

Vi åt charkisar, oxbringa, bröd, parmisar, picklad morot och massa massa annat.

Jag drack en kall blommig APA från Höganäs Bryggeri. Ett annat Skånetips – Fast ligger mot Helsingborg.

Detta är vårt paradis. Hav, sol och ett matbord med läckra härligheter.

Jullan var mer än nöjd med kallt svalkande rosé där i värmen. Tänk vilken sjuk helg vi fick vädermässigt.

En fin mor och en fin syster mot horisonten.

Far också så klart. ”Pappa, titta hit! Det här blir en ny Facebook-profilbild alltså!”

Det blir svårt att välja.

Precis intill lunchhaket låg en nyöppnad mysig lanthandel med ännu mera härliga råvaror från Skåne. Hon ville gynna lokala bönder, sade hon. Ett härligt stopp. Och så klart gick vi lös på utbudet. Rädisor, potatis-lantchips, tomater.. och ..

.. Lite lokala Skånska alkoholfria bira så klart. Jäkeln till vänster var väldigt blommig och fin om ni gillar ölisar.

Sedan hoppade vi in i bilen igen och körde österut. Förbi Ystad igen och längs hela kusten. Sjöng högt till Öppna Landskap med Ulf Lundell och skrattade ikapp. Som en reklam för någon härlig mjukost på fyran, typ.

Sedan några små stopp längs vattnet. Svängde bara av vid olika gårdar vars skyltar berättade om gårdsbutiker, kryddodlingar och loppisar. Dock inget stopp värt att skrivas upp. Men det finns mycket fint längs denna härliga kuststräcka.

Trodde ni att vi redan ätit lunch? Då trodde ni fel. Hehe. Det vi åt på Hörtebrygga var bara en liten aptitretare för matälskare som oss. Hehe. När vi nådde Simrishamn blev det en pirre med ruccola, riven parmesan och vitlöksolja på Apotekarens. Ligger mitt inne i Simrishamn och har en mysig inredningsbutik på samma innergård.

När pizzan var nere var matkoman total och smaklökarna hade disco. Sedan var det dags att avrunda.

Förbi Vik och genom Rörum. Här finns väldigt mysiga fik – Mandelmanns Trädgårdar och Franska Crepérian. Där serverar de crépes med citron och socker. En himmelfärd bara det. Och sedan till Kivik för att fylla
på skafferiet med färska äppelmuster och fläderblomsdrycker. Ni hör ju.

Sedan var vi trötta och mätta och glada. En härlig sommardag i bagaget. En bil, en karta och ett håll-käften-album på högsta volym är i bland det enda som krävs för att ha en jävligt fin dag. Kanske till och med sommarens bästa. Glöm inte kameran. Det finns inget roligare än att föreviga minnen som dessa.

Andra tips på Österlensrundan vi inte hann med denna gång:
Olof & Viktors. Backagården. Sara & Söderbergs kafferosteri. Brösarps Backar. Blå Huset. Knäbäckshusen. Fridens Gårdskrog och rum.

Har ni tips som VI inte får missa? Kommentera gärna! ? ? ?

4 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *