MY JOURNEY / PART 2

Här kommer en uppföljning på det HÄR inlägget jag skrev om min resa. Då var det mer övergripande och generellt om hur jag gick till väga och vart jag reste. Nu tänkte jag mer tipsa om ställen och platser värda att besöka.

NYA ZEELAND

Rutt:
Auckland – Hahei – Raglan – Rotorua – Lake Aniwhenua – Whakahoro – Tongariro National Park – Wellington – Abel Tasman – Westport – Franz Josef – Wanaka – Queenstown – Mt Cook – Christchurch

Favoriter:
– Hahei gillade jag. Ett mysigt litet stopp bland alla gröna vackra berg. Detta är Nya Zeeländarnas sommarställe. Tänk er en härlig amerikansk komedi där barn är på ett summer camp och äter glass hela dagarna. Så var det. Lägerkänsla deluxe med trä-våningsängar, gitarrspel och brasa på kvällen. Här kan man även besöka Hot Water Beach där man gräver sina egna jaccuzzis, simma vid The Caves och leta upp den hemliga gungan i bergen som bara lokalbefolkningen vet om men helst inte talar om.

– Raglan var också härligt. The Capital of surfing, kallas det också. En milslång strand, som till sin stora förvåning bara består av svart sand. Här hyr man en surfingbräda av The Mojo Surfers och har yoga på bergen. På natten är en promenad genom en mörk skog ett måste – Då kryllar det nämligen av Glow Worms (googla), känns som man befinner sig i en stjärnhimmel, näst intill lite magiskt. Sedan avrundar man dagen med lite bastubad.

– Whakahoro. Oj oj oj. Här bodde vi på The Blue Duck Station (googla), vilket var likt en bondgård i en tecknad vacker film. Vi bodde i olika små stugor mitt i en hästhage. Inget nät och ingen belysning. Låter kanske inte så charmigt men fan så fint det var. På kvällen serverades magisk lamm-barbeque som helt klart hamnat på min topp-fem-matupplevelser-någonsin. Vi såg vattenfall och den natten hade vi en härlig fest under bar himmel, med röda muggar och brasa så klart.

– Abel Tasman, första stoppet på sydön. Bodde på The Barn. Detta var ett otroligt fint ställe, mitt favoritstopp av dem alla. Paddlade kajak bland sälar, stannade till och skålade öl på lite olika öar, badade från båten och fick fräknar på näsan. På kvällen åt vi en riktigt håll-käften-burgare på The Fat Tui, en ball hipster-vagn mitt bland bergen. Här köper jag gärna en sommarstuga när jag blir stor.

– Queenstown, städernas stad, liksom. Alla älskar Queenstown. Här finns världens högsta bungeyjumps och gungor. Detta är också hamburgarnas hamburgar-stad. The Ferg Burgers är kända i hela världen. Och så strosar man bara omkring i stan, äter glass och njuter av atmosfären.

Gillar du natur och hiking borde du absolut stanna till i Tongoriro, Franz Josef & Mt Cook. Här finns berömda hikes.

Hahei, The Ferg Burger, Hike i Franz Josef och glasspaus med Charles i Wanaka.


AUSTRALIEN

Rutt:
Sydney – Byron Bay – Surfers Paradise – Brisbane – Noosa – Rainbow Beach (Fraser Island) – Airlie Beach (Withsundays) – Cairns

Favoriter:
– Byron Bay. Helt klart Östkustens bästa stopp. Älskade verkligen atmosfären här. Bodde på YHA Byron Bay, som låg ett stenkast från både city, havet och som dessutom hade pool. Ett härligt litet stopp på östkusten där man lever efter Cheer up, Slow down, Chill out. Här går alla omkring barfotar med en surfingbräda under armen och en kaffekopp i andra. Längs gatorna kryllar det av trendiga små coffee shops och lockande burgar-hak. Du festar på svettiga Cheeky Monkeys eller skålar goon vid stranden. Hur du känner igen en lokal Byron Bay:are? Den har en fräsch solbränna, håret i en slarvig knut och en ball liten tatuering som du tidigare bara sett på Tumblr.. I Byron är det obligatoriskt att se soluppgången vid The Lighthouse (Australiens mest östliga punkt) och surfa vid The Pass. Men akta dig för hajarna. Var och varannan dag hörs varningssirénerna och alla tvingas upp ur vattnet.

– Noosa, här bodde jag på Dolphin Beach House, ett coolt backpacker-place där allt var rosa. Lite annorlunda ställe. Noosa Beach är ett väldigt lugnt ställe, men jag tyckte det var ett charmigt litet stopp på vägen.

– Rainbow Beach, själva Rainbow Beach är väl inte allt för mycket i världen – Men det är däremot utgångspunkten om man ska till Fraser Island. Fraser Island är enligt mig ett måste om man reser östkusten i Aussie. Man cruisar omkring på världens största sandö, kör precis där vågorna slår in, tältar på ett camp, lagar mat mitt ute i vildmarken och bara lever life utan varken elektronik eller nät.

– Airlie Beach, också mest en utgångspunkt. Airlie Beach är väldigt lugnt, och det räcker att ha ett par dagar här. Men det är även härifrån du utgår om du ska till Withsundays (Som är HELT AMAZING). Man seglar omkring på havet ett par dagar, dyker bland hajar, snorklar vid koraller och stannar till vid Whitehaven Beach. Magiska dagar. Jag åkte med båten ”Wings”, vilket jag starkt kan rekommendera. En mysig liten katamaran med jaccuzzi på däck och små mysiga hytter. Dock blir det fullbokat snabbt, så var ute i god tid.

– Cairns, mitt sista stopp på östkusten. Här var jag i drygt en vecka. Bodde på klassiska Gilligans, vilket är Australiens största hostel. Hostelet blir på natten en nattklubb och typ alla håller till här. Trots att det var ett så stort hostel var det väldigt fräscht och fint, och man kunde sova utan probz. Kan rekommendera. Sista tiden bodde jag på Northen Backpackers, vilket också var väldigt bra och prisvärt. I Cairns är det badförbud pga alla hajar och jellyfish, så man håller mest till vid lagunen för att överleva hettan. En av dagarna hyrde vi även en bil och körde en timme upp till regnskogarna, Cape Tribulution och Port Douglas. Det finns många fina vattenfall och regnskogar i närheten av Cairns så rekommenderar att hyra en bil. Det är även paradiset för att snorkla/dyka vid Barriärrevet samt att hoppa Bungey.

Noosa, Fraser Island, Cairns och Withsundays.


BALI

Rutt:
Changgu – Ubud – Gili Trawangan – Uluwatu

Platserna:
– Changgu, åh vad jag tyckte om det här stället. Lite likt Byron Bay. Skönt sommarplace där alla gick omkring i Birkenstock och en surfingbräda under armen. De har bra surflektioner med Mojo Surf, magiska organiska caféer överallt och hippa vintagebutiker. Tips: Café Organic (magiska smoothiebowls och inredning to-die-for) och The Old Mans (classic. Tolv-kronors-öl och fest under bar himmel). Här hade jag gärna stannat längre om tiden räckt till.

– Ubud, åkte hit endast för dagen, vilket jag tyckte var fullt tillräckligt. Det känns ändå som ett måste om man är i Bali. Här borde man se risfälten, gå till ett kaffecenter och se hur processen går till och sedan avnjuta 10 olika bönor och bada i vattenfall.

– Gili Trawangan. Ett annat måste på Bali är ju de kända Gili-öarna. Tre söta öar som ligger intill varandra, där Trawangan är den vanligaste. Vi bodde på ett mysigt ställe som heter Coconut Dream, hyrde cyklar och tog oss genom ön och skålade öl när vi blev alldeles för varma. Ett par dagar räcker här tycker jag.

– Uluwatu, DETTA gillade jag också. Lite samma känsla som Changgu. Ett måste är att besöka The Single Fin. Det är en magisk bar med en himmelsk utsikt över hela havet. Skön stämning och goda drinkar. Googla så får ni se. Något vi aldrig hann är Uluwatu Temple som också ska vara fantastiskt.

Canggu och Ubud

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *