MY JOURNEY – EN ÖVERBLICK

Många frågor och massvis med färsk information i huvudet blir två faktorer till det här inlägget. En sammanfattning av mina tre fantastiska månader på resande fot. För det första, om ni också funderar på att resa, GÖR DET! Man ångrar aldrig en resa. Det är en investering, någonting man alltid kommer titta tillbaka till och ta med sig resten av livet. Det är så nyttigt att få ett bredare perspektiv, utforska nya platser och framför allt lära sig om sig själv.

”Be alone, eat alone, take yourself on dates, sleep alone.
In the midst of this you will learn about yourself.
You will grow, you will figure out what inspire you,
you will curate your own dreams, your own beliefs,
your own stunning clarity.”

Ja, jag reste själv. Både mamma och vännerna var lite smått nervösa när jag tog det beslutet. Jag också så klart. Men samtidigt tvekade jag aldrig. Någonstans inombords visste jag att det skulle bli ett oförglömligt äventyr och att jag inte skulle ångra mig. Så här i efterhand kan jag säga att det varit ett av de bästa besluten jag någonsin tagit. När man åker på egen hand blir man mycket öppnare och socialare. Man letar sig kontinuerligt fram till nya människor. Man hör några prata om hur de ska hyra en bil och köra till regnskogarna och dagen efter är du en av dem i baksätet. Du häller upp ett glas goon, tar med en chipspåse och slår dig ner vid ett skönt gäng på stranden. Trots att jag rest ensam har jag inte varit ensam i mer än tre timmar. Det finns alltid människor som är i exakt samma situation som dig och som också vill hänga. Majoriteten av dem jag träffat har rest själva, och på något sätt blir det då ännu roligare att hänga. Jag har träffat vänner för livet och min dagbok är nedskriven sida upp och sida ner om oförglömliga historier.

RESAN

När jag bestämt mig för att åka kontaktade jag Kilroy, ett reseföretag som skräddarsyr långresor utefter dina önskemål. Det här rekommenderar jag verkligen. De har koll på allt som har med resa att göra och hjälper dig med all viktig info så som visum och flygbiljetter. Jag bokade alla flyg och bussbiljetterna redan hemifrån. Resten bokade jag på plats.

Jag började med att åka till Nya Zeeland, sedan Australien, Bali och tillsist Thailand. Rekommenderar att åka i den här ordningen. Främst för att Nya Zeeland är längst iväg och att man senare ”jobbar sig hemåt” och slipper en dödligt lång hemresa. Dessutom är det dyrast och som kallast i Nya Zeeland och det är skönt att avsluta med ett billigt varmt Asien. Många jag mött på resan gjorde tvärtom, vilket resulterade i att de i princip både blev bankrupta och förkylda när de kom till Nya Zeeland.

BUDGET

Flygbiljetterna kostade totalt 25000 till och från alla ställena, med vissa utflykter och bussresor inbakade. Utefter det hade jag en ungefärlig budget på 10000 i månaden, med både hostel och mat. Dock är det t.ex. väldigt dyrt i Nya Zeeland, och man gör en hel del äventyr som kostar mer. Både mat och hostel är väldigt dyrt. Å andra sidan är det väldigt billigt att leva i Bali. Så så klart blev det ibland lite mer eller mindre än min ungefärliga budget. Har inte stirrat mig blind på siffror, utan har mer alltid valt de billiga alternativen och försökt hålla nere på utgifterna i stora drag. Dock bestämde jag mig för att inte snåla för mycket. Ville jag göra något, så gjorde jag det. För jag visste att det skulle vara värt det. Var jag sugen på en burgare så åt jag det, jag unnade mig ofta en god kopp kaffe på stan, och ville jag hoppa bungey-jump så bokade jag det. Det vore en mardröm att komma hem från resan och tänka ”varför gjorde jag inte det”? Man får inte glömma bort att leva lite också.

PLATSER

Nya Zeeland

Nya Zeeland är utan att tveka den vackraste platsen jag någonsin har varit på. De brukar säga att medan resten av världen fallerar i krig, miljöproblem och annat elände så finns alltid Nya Zeeland kvar. Landskapet, människorna och miljökontrasterna. Allt. Ett land alla borde skriva upp på sin Bucket-list. Jag reste med Stray, vilket är en ”organiserad” busstur. Man är ett gäng på runt trettio personer med en guide/chaufför, alla olika åldrar, som reser tillsammans. Man bor tillsammans på olika hostels, gör aktiviteter så som bungy eller rafting, har bbq om kvällarna och utforskar landet ihop.

Rutt: Vi började i Auckland på nordön och körde på tre veckor genom Nya Zeeland och avslutade i Christchurch. Båda öarna var väldigt vackra och jag har svårt att välja en favorit. Rekommenderar att man tar båda öarna om det finns tid för det. Många hyr en campervan eller hitchhikar, vilket jag också tror är otroligt häftigt. Men om du åker själv så skulle jag absolut åka med Stray-bussen. Bästa sättet att träffa nya människor. På min buss res
te dessutom 28/30 personer själva, vilket gjorde att alla var öppna och ville hänga hela tiden.

Favoriter: Hahei, Abel Tasman, Queenstown.

Valuta: Nya Zeeländska Dollar. Dyrt. En hostelnatt cirka 250:-.

Visum: För mindre än tre månader behövs inte visum.

Australien

Reste the classic east coast med start i Sydney. Med bussföretaget Greyhound åkte jag sedan på en månad upp till Cairns. Greyhound är det vanligaste transportmedlet och är så kallade hop-on-hop-off bussar. I både Nya Zeeland och Australien återfinns en sådan speciell backpacker-kultur som jag inte alls upplevde senare i Asien. Mycket amerikanare och kanadensare, vilka jag älskar. Har träffat så otroligt härliga människor.

Rutt: Sydney, Byron Bay, Surfers Paradise, Brisbane, Noosa, Rainbow beach (Fraser Island), Airlie beach (Withsundays), Cairns.

Favoriter: Byron Bay, Withsundays och Cairns.

Valuta: Australienska dollar. Ganska dyrt, men inte som NZ. En hostelnatt cirka 150-200:-.

Visum: Behövs. Många tror att det kostar pengar, och det gör det också på vissa sidor om du gör det genom en organisation som vill tjäna en extra slant. Men på den riktiga sidan är det helt gratis. HÄR söker du, jag sökte visumet som heter ”e-visitor”.

Bali

Det blev en omställning att komma till Bali efter två månader i NZ och Aussie. Dels var det en helt annan typ av kultur och valuta. Under mina första dagar här hade jag ett surfcamp inbokat och checkade alltså in på ett hotell första nätterna. Att duscha med vita handdukar och sova själv på ett hotellrum var så otroligt skumt. Var helt inställd på att leta upp närmsta mataffär för att sedan gå till hostelköket och laga kvällens middag, eftersom det var vardag tidigare. Men alla bara ”mataffär? laga mat?”. Haha. Men det var skönt att komma till ett place där ölen kostade 12 kronor och du fick ett nice hotellrum för samma pengar som du lagt på ett delat hostelrum med smutsiga lakan. Här hade jag inget planerat mer än de första dagarna. Men Bali i sig är ganska litet och det är inga avstånd om du vill ta dig från ett ställe till ett annat.

Rutt: Landade i Denpasar men flydde staden så fort jag landade. Changgu, Ubud, Gili Trawangan och Uluwatu.

Favoriter: Changgu och Uluwatu

Valuta: Rupier. Billigt, billigt. En hostelnatt cirka 60:-

Visum: Behövs inte om du har flygbiljett ut ur landet.

Thailand

Avrundade resan på bästa möjliga sätt. I favvolandet Thailand, med favvopersoner. Här blev det mer ”vanlig” semester än backpackande. Checkade in på hotell, med bästa vän och familjen. Åt hotellfrukost, slappade i solstolar och njöt av massage. Lugn och skön avkoppling efter en del stressande och billiga hostelupplevelser. Det var min sextonde resa i Thailandet och jag kan med all säkerhet säga att det kommer bli en sjuttonde och en artonde.

Rutt: Landade i Phuket. Karon, Phi Phi Island och Koh Lipe.

Valuta: Bath. Billigt, billigt.

Visum: Behövs inte om du ska vara där i mindre än en månad och har flygbiljett ut ur landet.

PRAKTISKA TING

  • Jag reste med ryggsäck, vilket jag absolut inte ångrat. Tyckte det var smidigt då man dagligen förflyttar sig, går på stränder, hoppar på och av bussar, färdas i båt och går på steniga stigar. Enklare med lite tyngd på ryggen än en väska på hjul efter sig. Jag packade även med så kallade packpåsar, vilket jag starkt rekommenderar. T.ex. hade jag badkläder i den blå, shorts i den svarta, baströjor i den gula, osv. På så sätt behövde jag aldrig ”tömma” och göra kaos i min väska. Behövde jag något specifikt så tog jag enbart upp den påsen.
  • Bra att lägga ner i ryggan för säkerhetsskull är ju en kopia på pass, reseförsäkring, visum till samtliga länder och ett extra kreditkort ifall att du skulle råka ut för en ficktjuv.
  • Jag hade även en liten påse med tvättmedel med mig. Ibland finns det inte tillgång till maskinerna eller kommer snålheten ikapp. Då är det toppen att kunna tvätta upp några enstaka plagg i en vask bara.
  • Hänglås!!! Helst med kod så du slipper hålla reda på nycklar. På de flesta hostel finns nämligen säkerhetsskåp.
  • Plastpåsar. Går alltid åt, till allt möjligt.
  • POWERBANK! Gud vad den har gått på högvarv. Alltså, varje dag, på allt ifrån bussresor till camps utan el. Ofta laddade jag även mobilen med powerbanken på nätterna, då man ofta sover i ett rum med kanske 6-10 personer på ett hostel, och det ibland kändes otryggt att lämna telefonen framme.


En liten överblick och sammanfattning vart jag rest och hur jag gjorde det. Kommer inom snarast återkomma med mer detaljer, favoritstopp längs vägen och must-do:s. Har ni några frågor ni vill jag ska besvara, så bara kommentera eller mejla.

6 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *